Od mehaničara do preduzimača

Ernst Prost je posvetio svoj život prodaji. I pobeđivanju. Shodno tome, bilo je logično da će ranije ili kasnije biti privučen na vrh kompanije koja ima potencijal da postane globalni brend. Ali, pre nego što je i sam shvatio svoj potencijal i napravio svoj životni poduhvat, sin bavarskog radnika u fabrici i zidara prvo je stvorio solidnu bazu za sebe, završio je školu i praktikanstvo. Posle obuke za auto mehaničara, usledio je “divlji period”, radio je kao junior prodavac, a kasnije i kao marketing menadžer u renoviranoj fabrici za proizvodnju proizvoda za održavanje automobila.

  1. godine se pridružio  firmi  LIQUI MOLY kao šef prodaje i marketinga, pre nego što je postao jedinstveni vodeći partner u 1998. godini. Usledile su značajne tačke u životu i poslu Ernsta Prosta, koji je od tada postao pravi izvor inspiracije: na primer, za kontinuirani porast broja zaposlenih u firmi, rapidni porast, kupovine fabrike za mineralno ulje Meguin u Saarluisu u 2006. godini, kao i ekspanziju globalnih prodajnih aktivnosti u više od 120 zemlja danas.

U 2018. godini, Ernst Prost je prodao akcije svoje firme Grupaciji Würth. Ostaje i dalje direktor korporativne grupe LIQUI MOLY i Meguin.

Od praktikanta do preduzimača

Kao i sa prodajom, Ernst Prost se posvetio ljudima. Vrednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, iskrenost i skromnost su mu izuzetno važni. On vodi svoju kompaniju ovim principima. Smatra da je njegov tim svuda gde postoji potencijal za LIQUI MOLY. Zove ih  “partneri”, jer svako od njih vodi kompaniju u istom pravcu, čime su kompaniju napravili jednim od najvažnijih brendova motornih ulja u svetu danas.

Ove vrednosti su i deo razloga zašto je lansirao fondaciju  ‘‘ERNST PROST FOUNDATION’’ u 2011. Godini. Neprofitna organizacija danas pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna, a omogućuje i bolji pristup edukaciji i treningu za mlade ljude  “UBUNTU” – humanost, dobrotvorne aktivnosti i društven duh su u fokusu njegove druge humanitarne fondacije: the ERNST PROST FOUNDATION FOR AFRICA. Fondacija ima misiju da se bori sa patnjom, sirotinjom i poboljša uslove za život ljudima u Africi.